Thema's


Beleggen

Hoe investeer ik mijn geld? Ga ik beleggen bij het Blue Sky Eagle Fund? Kies ik voor trackers? Hou ik mijn woning om die te verhuren als ik naar een andere woning verhuis? Crypto’s misschien? Wat is het juiste instapmoment? Hoeveel vermogen heb ik nodig om in de toekomst mijn inkomen op niveau te houden? Hoe ga ik mijn kinderen helpen bij de aankoop van hun eerste woning?

Vragen die tijdens de PFI-gesprekken een vast onderdeel zijn. De rente op spaarrekeningen is nihil en als je bij je eigen bank een spaartegoed boven een bepaald bedrag hebt, moet je zelf rente aan de bank betalen. En je betaalt ook nog eens belasting! Beleggen dus maar.

De beleggingshorizon voor iemand van 30 is heel anders dan die van iemand van 50. Maar de keuze om te beleggen is voor de piloot van 30 heel anders als voor die van 50. Senior vliegers hebben vaak in de bruto pensioenregeling het grootste deel van hun oudedagsvoorziening opgebouwd. Jonge vliegers hebben vermogen nodig om hun inkomen aan te vullen en bouwen minder pensioen op in de bruto pensioenregeling. Wanneer ga je dus je geld veiligstellen? En hoe ga je om met de emotie van beleggen?

Periodiek beleggen met bv. de vrijvalstaffels is een mooi onderdeel dat we altijd bespreken. Want wat betekent dit periodiek beleggen nou?

Stel je eigen plan op, hou je eraan en monitor periodiek of je op weg bent de doelen die je hebt gesteld gaat halen!

Bruto pensioen-netto pensioen

Vrijwel iedere vlieger die tot pensioendatum blijft vliegen bij KLM, zal te maken krijgen met de netto pensioenregeling. Zodra het inkomen boven een bepaald niveau komt (in 2021 is dit € 112.189,00 bruto), wordt automatisch deelgenomen aan de netto pensioenregeling.

Tijdens de PFI-gesprekken, krijgen we vrijwel altijd de vraag of deelname aan de netto pensioenregeling wel verstandig is. Want dan ga je met pensioen, staat er een groot kapitaal en dan kan je er niet aankomen. Maar wat als je dit kapitaal zelf gaat opbouwen? Hoe zit het met belasting, waar moet ik het investeren? Heb je ook nagedacht over het netto Nabestaandenpensioen? En hoe ga je om met de stijgende vrijvalstaffels voor je privébeleggingen? Kan ik als piloot met een studieschuld niet beter eerst mijn lening aflossen?

Los van alle financiële vragen, is het ook goed je zelf af te vragen wat voor “geldtype” je bent? Ben je een levensgenieter en geef je zonder na te denken je geld uit? Of ben je een zekerheidszoeker en denk je over iedere uitgave 3 keer na? Of ben je een trendsetter en wil je mee doen met de nieuwste rages. En hoe zit je relatie in elkaar? Heb je een jongere of oudere partner? Heb je kinderen? Ben je wellicht gescheiden en doe je nu alles zelf?

Kortom: het antwoord op de vraag: Moet ik wel of niet deelnemen aan de netto pensioenregeling? is voor iedereen anders. Belangrijk is je te realiseren wat jouw antwoord op die vraag is en welke consequenties en de keuze door dit antwoord heeft. Geen enkele keuze is goed of slecht. Als je maar weet wat de keuze inhoudt!

Testament

Onderdeel van de PFI-gesprekken is de vraag naar de samenlevingsvorm. Hebben mensen een samenlevingscontract? Hoe zijn ze getrouwd? En worden de huwelijkse voorwaarden bijgehouden. Voor de meesten is dit wel duidelijk en samenwonen met een samenlevingscontract om te kunnen IPB-en staat op nummer 1!

Mijn volgende vraag is dan: is er ook een testament? Het antwoord op die vraag is best bijzonder. Want heel vaak is dat er niet! En als het er is, dan is het soms jaren oud en niet meer up-to-date.

Relaties worden beëindigd door scheiding of overlijden. Andere keuzes zijn er niet. Over een scheiding wordt vaak nagedacht maar overlijden is voor veel mensen (piloten zijn ook maar gewone mensen) ver van hun bed. Als je geen testament opstelt, krijg jij of je partner bij overlijden, te maken met overheidsregels. Wat nou als je samenwoont in een huis dat maar op 1 naam staat en de eigenaar van de woning komt te overlijden? Wat is de consequentie van het partnerpensioen op de successievrijstelling? Welke keuzes kan je je partner laten maken als je komt te overlijden door een testament op te stellen? Hoe ga je proberen ervoor te zorgen dat de overheid zo min mogelijk successierechten ontvangt over het door jou/jullie opgebouwde vermogen? Samen een huis kopen en geen testament, is dat slim?

Het opstellen van een testament is essentieel voor ons allemaal. Een overlijden vandaag heeft een hele andere impact als een overlijden over 20 jaar maar helaas kan het iedereen overkomen. Geen testament betekent overgeleverd zijn aan de Nederlandse overheid. Laat je goed voorlichten over de mogelijkheden en zet je testamentaire planning in gang.
Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren